En udarbejdelse af et byatlas for Paamiut geografien skal danne grundlag for en dialog mellem borgere og politikere om geografiens arkitektoniske, kulturhistoriske og miljømæssige værdier. Det skal fungere som et oplæg til overvejelser om, hvilke historier Paamiuts, samt Arsuks, Ivittuuts og Grønnedals bygningsarv skal repræsentere, og hvordan vi bedst sikrer at de videreføres. Byatlasset skal samtidig fungere som et arbejdsredskab i udviklingen og håndhævelsen af en bevaringspolitik i kommunen.
Byatlasset skal både omhandle byernes struktur og de træk, der kendetegner byerne og bygningerne, samt indeholde et katalog over de fredede og bevaringsværdige bygninger i geografien. Kataloget skal give et overblik over de enkelte bygningers bevaringsværdige træk, hvilke har dannet baggrund for en status som enten fredet eller bevaringsværdig.
Det er vigtigt at påpege, at fredning og bevaring af bygninger er en metode til at formidle og viderebringe stedets historie og kulturarv. Derfor skal bevaring som redskab afspejle og forstærke både en fælles grønlandsk og en lokal kulturhistorie og -identitet. I den sammenhæng bør det nøje overvejes, hvilke bygninger, der skal formidle hvad og hvorfor, så ikke kun enkelte dele af geografiens komplekse og lagdelte historie sikres for fremtiden.