Programmering og opgradering af eksisterende rekreative områder skal sikre, at de rekreative værdier og oplevelser i Nuuk højnes. I planperioden fokuseres på følgende indsatsområder:
Byrummene og pladsdannelserne langs gågaden Imaneq og den historiske akse, der løber langs Stephanssons sti og ned til den gamle Atlanthavn, skal i den kommende planperiode gives et designmæssigt løft og styrke oplevelsen af byens identitet. Der skal her skabes et samlende byarkitektonisk udtryk, der fremhæver Nuuks kvaliteter både historisk, kulturelt og som hovedstad.
Byrummene skal gøres mere attraktive med programmering af forskellige aktiviteter og give mulighed for ophold hele året. Det vil ligeledes være fokus på belægning, belysning og kunst.
Imaneq Designmanual 2011+ er et designværktøj, som skal danne grundlag for den fremtidige udformning af gågaden. Udformningen af byrummene skal udarbejdes i tæt samarbejde med brugere, aktører og erhvervsdrivende i området samt byrumsarkitekter og kunstnere.
Arbejdet med opkvalificering af de forskellige byrum vil blive udført i etaper.
Ny bebyggelse og bymæssige anlæg i området skal ved placering og udformning understøtte Imaneq og den historiske akse.
Link: Imaneq Designmanual
Pladsen mellem Katuaq og Rådhuset skal i den kommende planperiode omdannes til aktivitetspark og være med til at skabe en sammenhængende og attraktiv bymidte.
Pladsen har mange brugere med sin centrale placering mellem busstoppested, to af byens handelscentre, kulturhus, den historiske akse, den kulturelle akse og Rådhuset. Den primære bevægelse i området foregår på tværs af pladsen, når borgere bevæger sig mellem de to handelscentre.
Området anvendes i dag primært til ukurateret parkering. Derudover er opstillet et klatrestativ nær B-31, som ofte benyttes rekreativt.
Med pladsens placering i bymidten og gennemstrømning af borgere findes et stort omdannelsespotentiale. Den fremtidige aktivitetspark skal målrettes børn og unge og således understøtte den nye storskole Atuarfik Inussuk for enden af Kuussuaq. Parken skal her skabe rum for ophold, aktivitet og leg. Det grønne område foran B-31 skal så vidt muligt bevares og yderligere beplantning kan integreres i parken.
Vejene Kuussuaq og Aqqusinersuaq udgør med deres centrale placering vigtige trafikale hovedfærdselsåre i Nuuk bymidte.
Kuussuaq forbinder det historiske område Nuup Saava med gågaden Imaneq og den nye storskole Atuarfik Inussuk. Vejen forbinder således en lang række offentlige og kulturelle tilbud.
Med åbningen af skolen Inussuk bliver trafiksikkerheden for bløde trafikanter langs
både Kuussuaq og den nordlige del af Aqqusinersuaq, mellem H.J.Rinkip Aqqutaa og Kongevej, endnu vigtigere.
For at understøtte udviklingen af Nuuk bymidte til et rekreativt og levende bycentrum og fremme trafiksikkerheden for de bløde trafikanter er det ønskeligt at udvikle Kuussuaq og Aqqusinersuaq til fremtidige rekreative forbindelser.
Forholdene for de gående langs Kuussuaq skal styrkes ved etablering af bredere stier og Kuussuaq-grøften, som er en af byens hovedafvandingsåre, skal integreres som et rekreativt element i byrummet. Det skal endvidere undersøges om den nordlige del af Aqqusinersuaq kan lukkes for biltrafik og evt. omdannes til busbane.
Udviklingen af Kuussuaq og Aqqusinersuaq til rekreative forbindelser skal endvidere understøtte indsatsområderne for gågaden Imaneq samt aktivitetsparken ved Rådhuspladsen og skabe en sammenhængende og levende bymidte.
Kommunen vil i den kommende planperiode arbejde med implementeringen af helhedsplanen for Aqqaluks Park.
Aqqaluks Park er et historisk og betydningsfuldt grønt åndehul i Nuuk. Som en af Grønlands eneste byparker, har den en vigtig rekreativ funktion i den tiltagende urbanisering af det moderne såvel som det historiske Nuuk.
Parkens placering gør den til et vigtigt led mellem uddannelsessteder, kulturelle og administrative funktioner. Intentionen er at styrke parken som et rekreativt område, der kan anvendes til læringsformål, fritidsaktiviteter samt kulturelle begivenheder. Parkfornyelsen skal ses i sammenhæng med udviklingen af Imaneq som gågade og med henblik på at forstærke koblingen mellem den moderne bymidte og den historiske del af Nuuk, Nuup Saava.
Blandt de emner, der skal tages hånd om i parken, er beliggenhed og udformning af opholdsarealer, stier og veje, beplantning og belysning, opsætning af bænke og muligheder for kunst og formidling.
I planperioden skal udarbejdelsen af en helhedsplan for Nuup Saava færdigstilles.
Nuup Saava er et unikt, historisk byområde af stor betydning for både Nuuk og Grønland. Nuup Saava (’Nuuks front’) udgør Nuuks historiske bydel. I dag danner området ramme om aktiviteter og dagligt liv.
I 2023 blev der afholdt en borgerinddragelse om områdets fremtid. På baggrund af denne blev det politisk besluttet at udskrive en åben idekonkurrence om en ny helhedsplan for Nuup Saava. Der vil her være fokus på bedre forbindelser i området, en sammenhængende identitet, og
bedre rammer om aktivitet og ophold - uden at stedets unikke historie og egenart kompromitteres.
Helhedsplanen skal løfte visionen om Nuup Saava som et rekreativt og kulturelt område, primært målrettet Nuuks borgere: Der skal være plads til leg, fordybelse
og det lokale samvær, og stedet skal fortsat danne ramme om større kulturelle arrangementer som eksempelvis Nationaldagen og Nuuk Snow Fest.
Centralt placeret i området Qapiarfiusaaq (Radiofjeldet) ligger et friholdt område bestående af et fjeldområde med en mindre fjeldtop.
Fra fjeldtoppen er en fantastisk udsigt mod øerne syd for Nuuk samt til Sermitsiaq mod nord. Disse udsigtslinjer er med til at understrege byens relation med naturen og er således et vigtigt udsigtspunkt, der skal bevares.
Fjeldområdet skal inddrages som en aktiv del af byens rekreative struktur og områdets status skal opgraderes.
I den kommende planperiode er der fokus på at højne tilgængeligheden i og til området og binde det friholdte område sammen med resten af byen. Det kan gøres ved plateauer, hvorved der også skabes offentlige opholdssteder i fællesområdet. Plateauerne kan bruges til aktiviteter i området, der kan være attraktive for såvel områdets beboere som byens borgere og derved trække besøgende til området og være et samlingssted.
Fjeldknolden skal fortsat friholdes for bebyggelse.
I planperioden vil der være fokus på et områdeløft af Nuussuaq. Det er målet, at bydelen skal udvikles til et attraktivt boligområde, med tidssvarende boliger, uderum og service. Legepladserne skal opkvalificeret og der skal etableres flere aktiviteter til unge. Derudover skal søens rekreative potentialer sættes mere i spil.
Relationen mellem Nuussuaq og lystbådehavnen skal styrkes, og de mulige synergieffekter skal udnyttes. Ligeledes skal forbindelsen mellem Nuussuaq og resten af byen forbedres.
En udvikling af området er afhængig af forskellige interessenter i området, og af et tværfagligt samarbejde. Udviklingen af området vil således være en løbende proces.
Flere tiltag og processer er allerede iværksat med henblik på at revitalisere en større del af den offentligt ejede boligmasse i Nuussuaq. Områdeløftet vil ske med fokus på bygningernes tilstand, livet mellem husene og sociale indsatser.
Etableringen af kyststien er dels et rekreativt tilbud og dels en vigtig del af infrastrukturen for bløde trafikanter.
I de nye byområder er der planlagt for, at kysten friholdes for byggemuligheder, både for at sikre offentlig adgang til kysten og for at der sikres mulighed for, at der kan etableres en sammenhængende kyststi.
Kyststien skal tilbyde en oplevelse af Nuuks varierede kystlinje, vandets vekslende udseende og kig på tværs af vandet til landområderne rundt om Nuuk. Det er hensigten, at Nuuks borgere og gæster skal kunne færdes hele vejen langs kysten og på den måde kunne bevæge sig mellem de friholdte områder.
Forløbet langs kysten vil dog nødvendigvis blive afbrudt på enkelte strækninger, hvor bebyggelse tæt på kysten eller havneaktivitet med tilhørende afspærrede områder forhindrer færdslen. Andre steder, hvor det er terrænet, der i dag forhindrer færdslen, er det planens hensigt, at gangbroer eller terrænreguleringer skal øge tilgængeligheden. Kyststien vil åbne store muligheder for fritidsaktiviteter og sightseeing.
Stien vil blive realiseret i flere etaper, eller efterhånden som behovet viser sig.
Link: Kyststien etape 2