Isertoq

I januar 2024 boede der 48 indbyggere i Isertoq. Indbyggertallet har været stærkt faldende gennem årende. I januar 2004 var befolkningstallet 121. Det højeste antal de sidste 20 år. Alle aldersgrupper er faldet i befolkningen på nær gruppen 65+, hvor der har været en lille stigning.

Det forventes, at denne tendens også vil forsætte fremover.

Fællesområder

Bostedets fællesfaciliteter er beliggende i et område omkring havnen med butik, lagerbygning, posthus, bank, salteri, gasdepot og tankanlæg. Lidt nord for havnen ligger skole, kirke, servicehus, forsamlingshus og brandstation.

Boligområder

Der er ikke behov for at tilføre yderligere boligområder til bostedet. Der er i dag ca. 50 huse, hvoraf størstedelen står tomme. Der er behov for en saneringsplan for bostedets bygningsmasse således, at der ikke sker yderligere forfald.

Den kommunalt ejede boligmasse skal løbende renoveres for at sikre tidssvarende boliger.

Bevaringsinteresser

For at tilgodese bevaringsinteresserne er der fastlagt bestemmelser om, at bevaringsværdige bygninger ikke må nedrives, og at der skal tages hensyn til bygningernes oprindelige arkitektur og konstruktion.

Der er ikke registeret bevaringsværdige bygninger i Isertoq.

Rekreative områder

Bostedet fungerer som ankomststed for størstedelen af de ekspeditioner, der krydser indlandsisen. Der kan være muligheder for at der udvikles et ankomstcenter målrettet dette publikum.
Området omkring bostedet tilbyder gode muligheder for kajaksejlads og for sælsafari/-jagt.

Arealerne mellem hovedstrukturens afgrænsning af bostedet og bostedszonegrænsen er udlagt til nærrekreation.

Erhvervsområder

Bostedets primære erhverv er fangst.
Der er muligheder for at udvikle turismeerhvervet, særligt med fokus på det stigende antal ekspeditioner, der krydser indlandsisen, og derfor ankommer til stedet.

Infrastruktur

Helistop er placeret syd for bostedet.
Der er anlagt transportvej fra havnen, som forbinder elværk, vandbeholder, filialkontor, servicehus, skole, kirkegård og forbrændingsanlæg.

Bostedet forsynes med el fra elværket placeret ved havnen. Værket har ikke udbygningsbehov i planperioden.
Vandforsyningen består af råvandsindtag fra vandsøen syd for bostedet, råvandsledning og en 1.400 m3 stor vintervandtank med tapsted. Der er fastlagt en spærrezone omkring vandsøen.

Gråt spildevand afledes til terræn. Der er etableret dag- og natrenovationsordning med tilhørende plads og dump.

Affald skal indgå som en del af den fælles-offentlige affaldsordning, hvor bostedets affald skal pakkes og fragtes til afbrænding i Nuuk.