Rekreativ struktur

I Nuuk består 31% af byen af bynære friholdte områder, medregnes baglandet inden for byafgrænsningen består Nuuk af 75 % friholdte områder. Det er bemærkelsesværdigt,
særligt for en hovedstad.

På trods af dette sætter den hastige byudvikling i Nuuk de friholdte og rekreative arealer under pres. Et stort fokusområde i kommuneplanen er derfor at sikre et balanceret samspil mellem byen og naturen, så Nuuk fortsat kan profilere sig som en grøn og attraktiv hovedstad – en storby i stor natur. Kommuneplanens princip om, at fremhæve oplevelsen af landskabet ved at sikre tilgængelig kyst og fjeld, er videreført. De friholdte og rekreative områder i byen skal sikre bynære rekreative muligheder herunder natur- og kulturoplevelser, plads til fællesskaber, fysisk bevægelse, ro og ikke mindst herlighedsværdi.

Den rekreative struktur består af et sammenhængende net af friholdte kyststrækninger, grønne kiler og blå forbindelser, der trækker naturen helt ind i bymidten og forbinder byen med baglandet. Områderne bindes sammen af et stinet, der sikre adgang til rekreative arealer for alle. Disse skal styrkes i planperioden.

Nuuks grønne områder omkranser de mindre bydele og fordeler sig langs byens fjeldkamme og mindre toppe, kystområder, byparker, kirkegårde og stisystemer. Hver af disse områder har egen karakter af at være enten bynatur, uplanlagte mellemrum og anlæg til specifikke aktiviteter såsom skisport. Fælles for områderne er, at de giver en lokal nærhed til naturen for hver bydel.

De blå forbindelser består af søer, vandløb og grøfter, som også spiller en afgørende rolle i smeltesæsonen i forhold til håndtering af overflade- og smeltevand. Grøfterne fremstår om sommeren ofte bevoksede, og der er potentiale i at løfte dem til en del af byens rekreative passager.

På sigt åbnes der med udviklingen af Siorarsiorfik og Kuanninnguit op for rekreative muligheder i baglandet og aktiviteter som skiløb, ridning, trekkking og mountainbiking mv. En forbindelse til Kobbefjorden vil åbne fjorden og baglandet op og gøre det langt mere tilgængeligt uden en båd. Samtidig vil det også muliggøre en fremtidig sammenhæng til bostedet Kapisillit og Isfjorden.

Nuuk har mange forskellige byrum, i forskellige størrelser og med forskellige funktioner og oplevelser. I bymidten skal byens rum afspejle en mangfoldighed af mennesker og aktiviteter til alle og for alle. Byrummene skal have en høj kvalitet, være trygge og spille videre på byens kultur og identitet. Det er også i byens rum, at der er plads til midlertidige aktiviteter.

Ved fremtidige udbygninger af byen og omdannelsesområder, er det vigtigt at nye byrum indarbejdes og udformes, så de tilpasses stedet og den kontekst, som de indgår i. Byrummene skal udformes som arkitektoniske helheder i samspil med bebyggelse, belægning, beplantning, inventar, kunst og belysning. Ikke mindst skal både byrummet og bygningerne omkring byrummet udformes i en menneskelig skala.

Et mål i planstrategien er, at alle nye boliger planlægges med en maksimal afstand på 300 m til et rekreativt areal fra hoveddøren.

For at sikre at fremtidige rekreative områder skaber mest glæde, skal rekreative områder programmeres til brug hele året rundt. Det vil sige at der er taget højde for aktiviteter og brug af rummet i den grønne sæson om sommeren, den hvide sæson om vinteren og de grå sæsoner om foråret og efteråret.

Nye byrum skal derudover relatere til de lokale mikroklimatiske forhold for at øge den oplevede komfort. De vigtigste mikroklimatiske aspekter er sol, vindretning og håndtering af sne, regnvand og vind samt temperatur.

Belysning skal sikre, at byrummet opleves trygt i døgnets mørke timer. Tryghed er særligt vigtigt i vintermånederne, og hvis byrummet indbyder til ophold i de sene aften- og nattetimer.

I den fremtidige planlægning og arealanvendelse skal der tages særligt hensyn de grønne områder i byen og til landskabets sårbarhed. Vegetationen i Nuuk vokser langsomt og selv midlertidige aktiviteter kan have langvarige indvirkninger på vegetationen.

I Nuuk er der fra mange steder flotte kig over horisonten, havet, fjorden og fjeld. For at sikre sådanne kig, er det nødvendigt at der ikke bygges i en højde som vil blokere denne oplevelse. De vigtige kig er med til at skabe forbindelse mellem byen og naturen.