Nuuk bydel rummer en række særligt bevaringsværdige områder (§ 2-områder - Grønlands Hjemmestyrets rapport "Nuuk - bevaringsværdige bygninger og bydele", 1990), hvoraf dele er fredede.
Det betyder, at det skal sikres, at områdernes historisk værdifulde miljø med eksisterende bygninger, terræn osv. skal bevares for fremtiden. Det drejer sig om Herrnhut-området (1), Kolonihavnen (2) og Aqqaluks Plads (3). Derudover er Quassunnguaq (4), Inspektørbakken (5), Myggedalen (6) og Avannarliit (7) udpeget som særligt bevaringsværdige områder, der dog ikke er omfattet af fredninger (§ 3-områder).
De overordnede rammebestemmelser for de bevaringsværdige områder beskriver de fredede og bevaringsværdige bygninger i områderne.
Alle Nuuks bevaringsværdige og fredede bygninger er gennemgået i Nuuk Byatlas.
Link: Nuuk Byatlas
De bevaringsværdige bygninger og områder i Nuuk omhandler udelukkende byggeri opført før 1970. I tiden siden 1970 har Nuuk udviklet sig enormt. Som del i denne udvikling er der opført nye bygninger, som i dag udgør vigtige elementer i byens arkitektur. Det drejer sig især om bygningsværker og bebyggelser, der i kraft af udformning eller placering fungerer som vartegn og pejlemærker i byen.
Som en måde at samle og sikre en bedre formidling af byens gamle og nye lokalhistorie er det ønskeligt at igangsætte et undersøgende arbejde med henblik på at komme med anbefalinger til bl.a. nye fredninger og/eller udpegning som bevaringsværdige. Disse skal sammenstille oplevelsen af de bevaringsværdige bygninger og byområder og de nyere, betydelige bygningsværker.
I flere af de bevaringsværdige områder findes planlagte projekter, herunder:
Fælles mål for projekterne er, at de skal sikre, at vigtige kulturhistoriske værdier bevares, synliggøres og som udgangspunkt genanvendes. Dette gennem aktiv benyttelse. Projekterne skal således arbejde for en positiv udvikling af de udpegede kulturhistoriske værdier med respekt for historien.