Bæredygtigt byggeri

Et af indsatsområderne for at fremme den bæredygtige og grønne omstilling i kommunen er byggeriet. Sermersooq skal her være med til at hæve barren for bæredygtigt byggeri i Grønland, og understøtte undersøgelser og formidling af bæredygtighed, for at hjælpe byggebranchen i den grønne omstilling.

I 2022 blev det første bæredygtighedscertificerede byggeri opført i Nuuk, og arbejdet med en grønlandsk bæredygtighedscertificeringsordning er på gang.

I den bæredygtige omstilling skal der fokuseres på mere klimavenligt byggeri og anlæg herunder holdbare bygninger af høj kvalitet samt ressource- og energieffektive bygninger, hvor CO2 udledningen mindskes.

Byggeriet skal forstås cirkulært, og udviklingen af mere retvisende miljødata for materialer skal fremmes. Det indebærer at undersøge, hvor og hvordan materialer bliver produceret, og hvad der sker, når byggeriet engang skal rives ned. Byggematerialer skal genbruges, og byggeaffald skal mindskes, særligt her, hvor der er begrænset adgang til at sende materialer til genbrug andre steder.

Fejl og mangler i byggeriet skal reduceres, da disse ofte kan få store indvirkninger på byggeriets samlede klimaftryk.

Generelt skal der tænkes i genanvendelse og transformation, før der tænkes i nybyggeri. Derved sikres også kulturarv og bostedets fortælling.

I Planstrategien 2023 har Sermersooq som mål, at der i alle nye boligområder skal udlægges 25% af byggefelterne til bæredygtigt byggeri.

Derudover er der i kommuneplanen udlagt et boligområde til forsøgsbyggeri i Nuuk, der skal fremme viden om bæredygtigt byggeri.