Dispensation fra bestemmelsesdelen

Kommunalbestyrelsen kan, efter en konkret vurdering, dispensere fra de detaljerede lokalplanbestemmelser i et kommuneplantillæg, jf. Planloven § 50, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i kommuneplanens overordnede rammebestemmelser for det pågældende delområde.

De detaljerede lokalplanbestemmelser som er fastsat i et kommuneplantillæg eller lokalplan og som regulerer f.eks. bebyggelsens omfang, udformning og placering af byggefelter, er ikke indeholdt i kommuneplantillæggets principper, hvorfra der da kan ansøges om dispensation. En undtagelse herfra er evt. fredningsrelaterede bestemmelser som kan være defineret som en forlængelse af de overordnede rammebestemmelser.
Der kan ikke gives generelle dispensationer ift. de detaljerede lokalplanbestemmelser i et kommuneplantillæg eller lokalplan og enhver dispensationsansøgning skal derfor vurderes konkret.

Ved ansøgning om dispensation er der en række forhold der skal redegøres for;

  1. Hvilken bestemmelse(r) du søger dispensation fra,
  2. En dispensationsbegrundelse; ansøgningen skal suppleres med en beskrivelse af, hvorfor søger du om dispensation fra den pågældende bestemmelse og hvorfor den bør tildeles. Beskrivelsen bør suppleres med materialebeskrivelse og produktblade, farvevalg samt relevant tegningsmateriale; herunder facadeopstalter og snittegninger.

Dispensationer fra bestemmelser, som har betydning for naboerne eller andre parter, kan først meddeles, når der er forløbet mindst 2 uger efter, at kommunalbestyrelsen har hørt naboerne eller andre der skønnes at have en væsentlig og individuel interesse i sagens udfald. Høringen skal indeholde oplysninger om, hvortil der søges dispensation, og om at eventuelle bemærkninger skal fremsendes indenfor en frist på mindst 2 uger.