O: Områder, der friholdes

Områder, der friholdes, omfatter områder udlagt til ekstensiv græsning, udisponerede områder og vildmark. Disse er karakteriserede ved at være helt uden eller næsten uden bebyggelse eller anlæg.
Det eneste, der undtagelsesvist kan etableres, er fangsthytter og overlevelseshytter, shelters og udsigtsposter samt forskningsstationer, så længe antallet ikke er i et omfang, der ændrer på delområdernes overordnede anvendelse som områder, der friholdes. I områder, der friholdes er det muligt at ansøge om etablering af midlertidige camps.

Udspionerede områder anvendes som betegnelse for en 5 km bufferzone om alle indgreb i det åbne land, mens vildmark anvendes som betegnelse for uberørte naturområder med mere end fem kilometer fra alle indgreb i det åbne land. Et indgreb kan være:

  • Bosteder
  • Områder til fritidshytter og sommerhuse
  • Områder af særlig rekreativ karakter
  • Områder til landbrug, havbrug og dyrehold
  • Områder til teknik og infrastruktur

Stier og mindre korridorer opfattes ikke som indgreb.
O-områder kan underinddeles i følgende:

O1: Ekstensiv græsning

Områder udlagt til ekstensiv græsning er for græsning af husdyr, såsom får, rensdyr, heste, køer eller lignende, og hvor arealanvendelsen er af en intensitet, der ikke ændrer på delområdernes overordnede karakter som områder, der friholdes.

Bebyggelse

I O-områder kan følgende typer af bebyggelse og midlertidige anlæg etableres:

  • Forskningsstationer
  • Fangst og overlevelseshytter
  • Shelters og udsigtsposter
  • Midlertidige camps

Ved forskningsstationer forstås stationer, der etableres og drives af et universitet eller på anden måde anerkendt forskningsinstitution. Ved en lukning af en forskningsstation skal den overdrages til anden forskningsinstitution eller fjernes af arealrettighedshaver. En forskningsstation i et O-område kan ikke overdrages til turisme- eller privatformål.

Ved fangst- og overlevelseshytter forstås hytter der er offentligt tilgængelige. Fangst- og overlevelseshytter må således ikke aflåses og kan ikke anses som privat ejendom. Oftest vil disse hytter være etableret af kommunen eller en organisation. Fangst- og overlevelseshytter skal have et synligt A-nr. skilt på facaden. Disse må maks være 12,5 m2 i grundareal og 1 etage.

Ved shelters og udsigtsposter forstås mindre bebyggelser og anlæg der er offentligt tilgængelige. Disse må maks være 12,5 m2 i grundareal.

Ved opsætning af offentlige tilgængelige bebyggelser er der krav om arealtildeling. For at opnå arealtildeling til offentlige fangst- og overlevelseshytter samt shelters og udsigtsposter skal ansøger redegøre for drift og vedligehold af byggeriet, samt en plan for eventuel nedrivning.

Camps

Camps kan med midlertidig arealtilladelse give mulighed for at etablere ikke-permanente anlæg som udgangspunkt for turismeoplevelser, for eksempel teltlejr, plateauer til telte, temporært ly og grejopbevaring. Camp-området skal friholdes for enhver permanent nagelfast bebyggelse. Der kan udelukkende ansøges om en midlertidig arealtilladelse i op til 5 år. Denne kan forlænges med op til 5 år ad gangen. Det kræver cvr.nr. at ansøge om anlæggelse af camp.

Ansøger udpeger selv placering i O-område, området skal dog kunne bibeholde sin karakter af vildmark og leve op til alle afstandskrav. Det er en konkret vurdering om der kan gives arealtilladelse på den ansøgte placering. Placeringer for camps skal i offentlig høring.

Der kan ansøges om re-klassifikation af en camp til et L-område, såfremt arealtildelingshaver ønsker mulighed for permanente bebyggelse. Re-klassificering skal indsendes som projektansøgning iht. planlovens §45a, og skal politisk behandles.

Camp-området er offentligt tilgængeligt for private samt andre erhvervsdrivende, men arealrettighedshaver har eneret på at etablere turismerettede overnatningsfaciliteter i området.

Den enkelte turistvirksomhed er forpligtet til at varetage og bekoste oprydning samt eventuel reetablering af terræn og vegetation når virksomhedens midlertidige brug af området ophører. For at opnå arealtilladelse skal arealansøger redegøre for eventuel nedrivning. Hvis ikke virksomheden selv sørger for dette forbeholder Kommuneqarfik Sermersooq sig retten til at udføre arbejdet, som bekostes af firmaet selv.

Afstandskrav

Camps skal placeres min. 5km fra eksisterende infrastruktur, hytteområder, erhvervsmæssig udnyttet område eller tekniske anlæg i det åbne land, fx vandkraftanlæg eller lign. Betegnelsen ”tekniske anlæg” gælder i denne henseende ikke infrastruktur som etablerede spor, stier eller anden let befæstet vej. Der skal være min 10 km mellem camps for at bibeholde den generelle karakter af vildmark.

Enhver bebyggelse eller camp skal holde en afstand af min. 100 m til elve og søer.

Enhver bebyggelse eller camp skal placeres i en afstand af min. 60 m til fortidsminder. Fortidsminder kan være levn fra nordboruiner, gamle bopladser og lignende.

Trafik

Der kan som udgangspunkt ikke etableres anløbsbroer, stier, kørespor eller veje med mindre det primære formål er at fremme turisme, erhvervsmæssige forhold eller den rekreative udnyttelse af det bynære bagland.

Forsyning

Tekniske forsyningsanlæg må kun etableres som små selvstændige anlæg i umiddelbar tilknytning til den enkelte hytte eller camp. Det kan eksempelvis være generatorer samt solceller eller andre anlæg til energiproduktion.