Områder udlagt til landbrug, havbrug og dyrehold er kendetegnet ved en overordnet anvendelse til bebyggelse, anlæg og anden intensiv arealanvendelse i tilknytning til dyrehold, landbrug, havbrug, skovbrug, hundeøer m.v.. Der kan ikke etableres andre former for erhverv i disse delområder.
Der kan i begrænset omfang
være fangsthytter og overlevelseshytter, så længe antallet ikke ændrer på delområdernes overordnede anvendelse.
M-områder underinddeles i følgende:
M1: Landbrug og dyrehold
I områder udlagt til landbrug forstås områder, hvor dyrehold og dyrkning af grøntsager og afgrøder er tilladt. Det er i disse områder tilladt at opføre bebyggelse der relaterer sig til landbrugserhvervet, som eksempelvis drivhuse, maskinbygninger og lignende.
I tilknytning til erhvervsvirksomhed i M1-områder kan der gives tilladelse til at etablere helårsbolig i op til 1,5 etage under forudsætning af, at områdets virksomhed drives af den, der bebor ejendommen. Helårsboliger skal have et synligt A-nr. skilt på facaden.
Arealrettighedshavere for landbrug i M1-områder kan desuden opføre og drive turisthytter som supplement til landbrugsdriften. Disse må maks være 50m2 i grundareal og 1,5 etage. Ved turisthytter forstås hytter, der bruges eller udlejes erhvervsmæssigt. Udlejning kan typisk være til turister eller lokale borgere. Turisthytter kræver at ansøger har et CVR-nr. Turist- og udlejningshytter skal have et synligt B-nr. skilt på facaden.
M2: Forarbejdning af fiskeri- og fangstprodukter
I områder udlagt til forarbejdning af fiskeri og fangstprodukter kan der etableres bebyggelse og anlæg i relation hertil, som eksempelvis tørrestativer, rygeovne, forarbejdning af skindprodukter i mindre skala og lignende.
I tilknytning til erhvervsvirksomhed i M2-områder kan der gives tilladelse til at etablere helårsbolig i op til 1,5 etage under forudsætning af, at områdets virksomhed drives af den, der bebor ejendommen. Helårsboliger skal have et synligt A-nr. skilt på facaden.
M3: Hundeøer
I områder udlagt til hundeøer må der kun opføres mindre bebyggelse, der relaterer sig til pleje/forsyning af hundene.
Al bebyggelse og anlæg i M-områder skal løbende vedligeholdes, så de ikke virker unødigt skæmmende på omgivelserne.
Afstandskrav
For bebyggelse i områder til landbrug, havbrug og dyrehold gælder det, at der skal være mindst 60 m mellem nabobebyggelse og anlæg.
Landbrug, dyrehold og anden erhvervsmæssig benyttelse af området skal ske i en respektafstand af 100 m til allerede eksisterende hytter.
Enhver bebyggelse skal holde en afstand af min. 100 m til elve og søer.
Enhver bebyggelse skal placeres i en afstand af min. 60 m til fortidsminder. Fortidsminder kan være levn fra nordboruiner, gamle bopladser og lignende.
Trafik
I områder til landbrug, havbrug og dyrehold kan der etableres anløbsbro eller anden form for havneanlæg til området.
Der kan endvidere anlægges veje, kørespor eller stier i tilknytning til bebyggelse, anlæg og anden intensiv arealanvendelse i disse delområder.
Forsyning
Der kan etableres tekniske forsyningsanlæg, herunder anlæg til el, vand, tele og kloakering til de enkelte delområders lokale forsyning. Etablering af anlæg til ferskvandsindvinding og spildevandsudledning samt større energiforsyningsanlæg må kun ske efter tilladelse fra Naalakkersuisut.
Endvidere kan der etableres tekniske forsyningsanlæg, som eksempelvis generatorer samt solceller eller andre anlæg til energiproduktion, i umiddelbar tilknytning til den enkelte hytte. Disse må kun etableres, så de ved anvendelse ikke er til unødig gene for naboer med støj, røg, lugt, rystelser eller på anden vis.
Ubebyggede arealer
Ubebyggede arealer, der ikke er udlagt til andet formål, skal henligge i naturtilstand og skal holdes rene og ryddelige.
Ubebyggede arealer skal under bygge- og anlægsarbejder skånes mest muligt. Ubebyggede arealer, der beskadiges under byggeri- og anlægsarbejde, herunder sprængning, skal retableres og tilbageføres til naturtilstand.