Højhusets udformning
Med det høje byggeri hører et øget arkitektonisk ansvar. Det høje byggeri har større indvirken end andre typologier når det kommer til bybilledet i sin helhed. Højhuset bryder de konventionelle bygningsproportioner og tiltrækker sig derved større opmærksomhed i bybilledet. Derfor fordrer det høje byggeri et større arkitektonisk ansvar og bør bearbejdes ud fra de tre skalatrin hvori man oplever højhuset.
Den store skala: Hvordan opleves højhuset fra lang afstand? Både ud fra dets farvesætning, materialitet, overordnede proportioner, dets indvirken på byens skyline etc.
Mellemskalaen: Hvilken indvirken har højhuset på lokalområdets udtryk, hvordan passer det med eksisterende byrum og hvordan møder bygningen de eksisterende bebyggelser?
Den nære skala: Hvordan opleves bygningen tæt på, hvordan udformes der efter principperne for den menneskelige skala i mødet med bygningen?
For at sikre den nære skala bør højhuset udformes med en base på maks. tre etager. Basen skal have en udformning og anvendelse, som indbyder til ophold eller offentlig adgang.
Vindpåvirkning
De høje byggerier kan skabe vindnedfald fra højere luftlag der skaber turbulens i gadeniveau og en lavere oplevet temperatur. Høje bygninger i nærhed af hinanden kan desuden skabe turbulente vindtuneler afhængig af deres indbyrdes placering, orientering og højde. Bygherrer bør redegøre for fremtidige vindforhold, for at sikre gode vindforhold for både adgangsforhold ved bygningen, herunder sneakkumulation, og de omkringliggende byrum.
Skyggepåvirkning
Bygningens højde er direkte proportionel med længden af skyggen den kaster. Med den lave arktiske sol kaster det høje byggeri lange skygger som både har indvirken på det omkringliggende byrum og de nærliggende bygninger. Skyggefulde byområder er kolde og mørke, og derved mindre attraktive til ophold eller rekreative funktioner. For at sikre gode skyggeforhold på offentlige pladser, bør højt byggeri ikke bygges hvor det i høj grad kaster nye skygger på eksisterende vigtige byrum.
Ligeledes bør højt byggeri ikke forringe forholdene for eksisterende nabobebyggelse betragteligt. Dette skal bygherrer redegøre for bl.a. vha. 5x5 reglen.
5x5 reglen:
5 meter fra nabo facader, skal der sikres 5 timers dagslys på middeldøgn (21. marts / september). Dette skal kvantificeres ud fra dagslyssimulationer.
Indretning af udenoms arealer
Den menneskelige skala bør i høj grad tilgodeses i designet af uderummet, hvor de høje bygninger og store pladser kan skabe et uvenligt uderum. Overvejelser om byrumsdesign bør være en integreret del af det planlægningen af højhusbyggeriet.
Dette inkluderer opholdsarealer til borgere i alle aldre, stiforbindelser på tværs af byen, byrummets hierarki og indretning af det bygningsnære byrum. Højhusbyggeriet bør bidrage til rekreativt ophold, ikke kun for de som bor eller arbejder i bygningen, men for alle byens borgere. Arealet omkring højhuse skal indrettes og udformes, så det får både visuel og funktionel sammenhæng med den øvrige by og bidrager som et attraktivt opholdsrum til byen.
I indretningen af bygningen og byrummet bør der tages højde for parkeringsbehovet til byggeriet, uden at dette må overtage karakteren af udearealet.